Wat doe ik?
Als uw kind problemen heeft met zijn stem, spraak, taal, gehoor of met kauwen en slikken, kunt u de hulp inschakelen van een logopedist. Het woord logopedie is samengesteld uit de Griekse begrippen ‘logos’, dat woord of taal betekent, en ‘paideia’. Dat woord verwijst naar onderwijs en kinderen. Dit wil niet zeggen dat logopedie alleen aan kinderen wordt gegeven. Ook volwassenen kunnen logopedie krijgen.
Logopedisten zijn allround opgeleid en kennen allerlei methodieken om problemen op gebied van communiceren te verminderen of op te lossen. De meeste logopedisten kiezen er voor om zich te specialiseren op 1 of meerdere gebieden.
Als uw kind problemen heeft met zijn stem, spraak, taal, gehoor of slikken en de huisarts of kinderarts kan uw kind niet verder helpen dan zal hij jullie doorverwijzen naar een logopedist.
Wat behandel ik
De behandeling zelf
De meeste behandelingen duren 20-25 minuten. Als u samen met uw kind voor het eerst komt, worden er vragen gesteld in het intakegesprek en wordt een onderzoek gedaan. Na het onderzoek leg ik uit óf en welke behandeling nodig is. Meestal krijgt een kind één keer per week logopedie.
Tijdens de sessies krijgt u handvatten waar u thuis mee verder kunt oefenen.
Aan het einde van de sessie geef ik oefeningen mee naar huis. Het is namelijk belangrijk dat ouders bij de behandeling betrokken zijn en meehelpen door thuis verder te oefenen: minimaal 3 tot ongeveer vijf keer per week. Het verschilt erg per kind wanneer het gewenste resultaat is bereikt en de behandeling klaar is.